گازهای خون شریانی و وریدی

گازهای خون شریانی و وریدی

آزمایش گازهای خون شریانی و وریدی یکی از مهمترین آزمایشهای مورد نیاز واحد مراقبت‌های ویژه می‌باشد و اطلاعات ارزشمندی به منظور ارزیابی و اتخاذ تدابیر مناسب در مورد وضعیت هموستاز الکترولیت ها و اسید و باز متابولیک و تنفسی بیمار فراهم می آورد. با توجه به این مهم آزمایشگاه پاتوبیولوژی نگین نیز در راستای مرتفع نمودن نیازهای حوزه های درمان و تشخیص در استان خوزستان راه اندازی آزمایش گازهای خون را به عنوان اهداف کوتاه مدت در نظر گرفته است.

 

اما همانطور که پیش تر بیان شد از آزمایش گازهای خون علاوه بر بررسی هموستاز الکترولیت ها می توان برای ارزیابی کارایی اکسیژناسیون نیز استفاده کرد. این آزمایش به طور معمول بر روی نمونه خون گرفته شده از سرخرگ رادیال در ناحیه داخلی مچ دست در زیر انگشت شست جایی که ضربان احساس مس شود، انجام می شود. نمونه خون همچنین می تواند از شریان بازویی در آرنج و یا شریان فمورال در کشاله ران جمع آوری گردد. در بعضی مواقع نیز نمونه خون سياهرگ بازو، خون مویرگی از پاشنه پا برای نوزادان با مشکل تنفسی استفاده می گردد. در این آزمایش مقادیر pH، PCO2، بیکربنات (HCO3)، PO2 مشخص شده و محاسبه O2 اشباع انجام می شود.

pH

pH طبيعي خون بين ۷٫۳۵ تا ۴٫۷ می باشد. pH در آلکالوز متابولیک یا تنفسی میزان pH بالاتر از ۷٫۴ می رسد و در اسیدوز تنفسی یا متابولیک میزان pH به کمتر از ۷٫۳۵ کاهش می یابد.

PCO2

نشانگر ميزان فشاردي اكسيد كربن موجود در خون شرياني است. PCO2 ملاکی برای وضعیت تهویه بدن است با افزایش سرعت و عمق تنفس بیمار، مقداربیشتری CO2 دفع می شود و سطح آن کاهش می یابد. سطح CO2 با pH خون نسبت عکس دارند به طوری که با افزایش CO2 ، pH کاهش می یابد. در اسیدوز تنفسی اولیه میزان PCO2 بالا می رود و در آلکالوز تنفسی اولیه میزان آن کاهش می یابد به منظور جبران ریوی اختلال اولیه متابولیکی اسید و باز، سطح PCO2 در اختلالات متابولیک نیز تاثیر می گذارد به این ترتیب در اسیدوز متابولیک ریه ها سعی در جبران وضعیت با دفع CO2 برای افزایش pH دارند. در آلکالوز متابولیک، ریه ها سعی در جبران و کاهش pH با احتباس CO2 دارند. ميزان طبيعي آن ۴۵-۳۵ ميلي متر جيوه است. افزايش بيش از ۴۵ ميلي متر جيوه اسيدوز تنفسي و كاهش آن از ۳۵ ميلي متر جيوه آلكالوز تنفسي ناميده مي شود.

HCO3 یا محتوی CO2

بیشتر محتوی CO2 در خون به شکل HCO3 است یون بیکربنات نشان دهنده بخش متابولیک تعادل اسید و باز و تحت تنظیم کلیه ها می باشد. محتوی CO2 در واقع سنجش غیر مستقیم یون بیکربنات است. با افزایش سطح بیکربنات، pH نیز افزایش می یابد بنابراین بیکربنات با pH نسبتی مستقیم دارد. بیکربنات در آلکالوز متابولیک افزایش و در اسیدوز متابولیک کاهش می یابد. کلیه ها همچنین در راستای جبران اختلالات تنفسی اولیه اسید و باز عمل می کنند. در اسیدوز تنفسی کلیه ها با افزایش بازجذب مقدار HCO3 سعی در جبران وضعیت دارند. در آلکالوز تنفسی کلیه ها مقدار زیادی HCO3 برای کاهش جبرانی pH دفع می کنند. ميزان طبيعي يون بيكربنات بين ۲۱ تا ۲۸ ميلي اكي والان در ليتر است. افزايش آن از۲۸ ميلي اكي والان در ليتر بيانگر آلكالوز متابوليك و كاهش آن از ۲۱ ميلي اكي والان درليتر بيانگر اسيدوز متابوليك است.

PO2

فشار اكسيژن محلول در خون را نشان می دهد. این فشار تعیین کننده نیروی O2 برای انتشار از میان غشای آلوئولی ریه است. در حالت طبيعي مقدار آن بين ۱۰۰ – ۸۰ ميلي متر جيوه است. میزان فشار كمتر از ۴۰ ميلي متر جيوه هايپوكسي شديد نامیده می شود و مقادير زير ۴۰ ميلي متر جيوه بسيار خطرناک است.

اشباع O2

اشباع O2، شاخص درصد هموگلوبین اشباع شده با O2 است. در صورتی که ۱۰۰-۹۵ درصد هموگلوبین حامل اکسیژن باشد اکسیژن به میزان کافی به بافت ها می رسد. . با کاهش مقدار PO2، درصد اشباع هموگلوبین هم کاهش می یابد این کاهش تا یک مقدارخاص خطی است اما زمانی که سطح PO2 به کمتر از ۶۰ میلی متر جیوه کاهش یابد، کاهش ناچیزی در سطح PO2 موجب کاهش شدیدی در درصد هموگلوبین اشباع با O2 می شد. هنگامی که اشباع اکسیژن به حد ۷۰ درصد یا کمتر برسد، بافت ها نمی توانند اکسیژن کافی جهت اعمال حیاتی خود برداشت نمایند.

محتوای O2

نشان دهنده مقدار O2 موجود در خون می باشد. که طبق فرمولی توسط دستگاه محاسبه می گردد. محتوای O2 در بیماری هایی که PO2 کم می شود، کاهش می یابد.

اضافی/ کمبود باز

این عدد توسط دستگاه گازهای خون محاسبه می شود و نشان دهنده مقدارآنیون های بافری خون می باشد. این آنیون ها شامل HCO3 ، هموگلوبین، پروتئین ها، فسفات ها و … می باشند. مقدار منفی اضافی باز نشانگر اسیدوز متابولیک و مقدار مثبت آن نشان دهنده آلکالوز متابولیک یا جبران اسیدوز تنفسی در دراز مدت می باشد.

توجه:

  • قبل از انجام خونگیری بهتر است ابتد اآزمون آلن انجام شود.
  • خون شریانی را از هر جای بدن که نبض قوی قابل لمسی داشته باشد می توان انجام داد.
  • خونگیری شریانی با یک سرنگ هپارینه بدون هوا از سر سوزن دارای درجه پایین استفاده نمایید.
  • پس از خونگیری محل شریان را به مدت ۵-۳ دقیقه فشار دهید.
  • اگر زمان انعقاد خون بیمار غیرطبیعی است یا داروی ضد انعقاد مصرف می کند، به مدت ۱۵ دقیقه محل را فشار دهید.
  • حباب های هوای داخل سرنگ را خارج کنید.
  • خون شریانی را روی یخ گذاشته و بلافاصله به آزمایشگاه ارسال نمایید.
  • استنشاق منوکسید کربن موجب افزایش سطح کربوکسی هموگلوبین می شود و اشباع اکسیژن به طور کاذب افزایش می یابد.
  • استفاده از داروهای مخدر یا آرام بخش و خواب آور، تنفس را مهار می کند. دوز بیش از حد این دارو ها موجب کاهش تهویه ریوی در افراد طبیعی می شود.

آزمایش آلن

برای انجام این آزمایش هر دو نبض رادیال و اولنار را با فشار مسدود نمایید تا دست بیمار سفید شود سپس فشار را از روی شریان اولنار بردارید اگر جریان شریان اولنار مناسب باشد دست بلافاصله قرمز رنگ می شود در این صورت آزمایش آلن مثبت است و می توان برای خونگیری از شریان رادیال استفاده نمود. اگر آزمایش آلن منفی باشد آزمایش را روی دست دیگر انجام دهید. اگر نتیجه آزمایش آلن هر دو دست منفی بود شریان دیگری را برای نمونه گیری انتخاب کنید.

مقادیر طبیعی:

pH

بالغین/ کودکان: ۷٫۴۵ – ۷٫۳۵

نوزادان: ۷٫۴۹ – ۷٫۳۲

۲ ماهه تا ۲ ساله: ۷٫۴۶ – ۷٫۳۴

pH (وریدی): ۷٫۴۱ – ۷٫۳۱

PCO2

بالغین/ کودکان: mmHgه۳۵-۴۵

کودکان زیر دو سال: mmHgه۴۱-۲۶

Pco2 (وریدی): mmHgه۵۰-۴۰

HCO3

بالغین/ کودکان: ۲۸-۲۱ میلی اکی والان در لیتر

کودکان زیر ۱ سال: ۲۴-۱۶ میلی اکی والان در لیتر

PO2

بالغین/ کودکان: mmHgه۱۰۰-۸۰

نوزادان: mmHgه۷۰-۶۰

Po2 (وریدی): mmHgه۵۰-۴۰

اشباع O2

بالغین/ کودکان: ۱۰۰-۹۵ درصد

افراد مسن: ۹۵ درصد

نوزادان ۹۰-۴۰ درصد

محتوای O2

 Volه%۲۲-۱۵

وریدی: Volه%۱۶-۱۱

اضافی باز

۲ ± میلی اکی والان در لیتر

مارکرهای استخوانی (Bone Markers)

مارکرهای استخوانی (Bone Markers)

 

مارکر های استخوانیاستخوان یک بافت زنده است که به طور مرتب در حال تخریب و بازسازی می باشد. عمل تخریب استخوان توسط سلول های استئوکلاست (استخوان خوار) انجام می گیرد و به طور طبیعی این عمل با ساخت استخوان جدید توسط سلول های استئوبلاست (استخوان ساز) متوازن می‌شود. در افراد با اختلالات تخریب استخوان مانند پوکی استخوان، سلول های استخوان‌ ساز از فعالیت و پیشرفت استئوکلاست ها عقب مانده و باعث کاهش تراکم استخوان‌ها می‌شوند. عمل تخریب و بازسازی استخوان حاصل فعالیت بیوشیمیایی این سلول ها می باشد که از طریق آنزیم ها و پروتئین های مختلف صورت می گیرد. نوع و مقدار مواد حاصله از این فرایند نشان دهنده متابولیسم استخوان در جهت تخریب یا بازسازی آن می باشد که در خون و ادرار قابل ارزیابی و اندازه گیری است.

ارزیابی وضعیت استخوان از راه‌های مختلف مانند بررسی تراکم استخوان، تصاویر رادیولوژی و سنجش مارکرهای بیوشیمیایی استخوان امکان پذیر است. در بین این روش ها سنجش مارکرهای بیوشیمیایی استخوان از حساسیت بسیار بالاتری برخوردار هستند و زودتر از سایر روش‌های فوق، تغییرات را نشان می دهند و بیانگر وضعیت اسکلتی سیستمیک می‌باشند. این آزمایش ها براساس اندازه گیری سطح مارکرهای Turnover استخوانی می باشند. این مارکرهای استخوانی به طور عمده محصول تجزیه کلاژن استخوان و یا آنزیمهای اختصاصی مربوط به استئوکلاست ها و یا استئوبلاست ها هستند که در طی اختلالات استخوانی، سطح خونی و ادراری آنها افزایش می یابد. از این اختلالات می‌توان به استئوپروز یائسگی،‌ هایپر تیروئیدی، هایپر پاراتیروئیدی، مولتیپل میلوما، بیماری پاژت و سرطانهای اولیه و یا ثانویه استخوان اشاره کرد.

این مارکرها کاربرد وسیعی در تشخیص اولیه و بررسی پیشرفت بیماری‌های متابولیک استخوان دارا می باشند. همچنین اندازه گیری این مارکرها در ارزیابی درمان ضد استئوپروز، به خصوص در ماههای اول بعد از شروع درمان مفید می باشد. در حال حاضر تعداد زیادی از این مارکرها شناسایی شده اند.

  • استئوکلسین، ALP،BSAP، PICP و PINP از مارکرهای ساخت استخوانی می باشند.
  • پیریدینولین، NTX ،BSP،TR-ACP ، GLA، Beta- CrossLaps (Beta-CTx)، از جمله مارکرهای بازجذب استخوانی هستند.

پوکی استخوان

 

آزمایشات قابل انجام درآزمایشگاه:

  • N-MID Osteocalcin
  • Total PINP (Procollagen)
  • Beta-CrossLaps/Serum

مارکر استخوانی (Beta-CrossLaps (Beta-CTx

(C- terminal telopeptide of type I collagen) CTX یا Beta-CrossLaps، تلوپپتیدی که از بخش کربوکسی ترمینال منشا گرفته و از فرآورده‌های تخریب کلاژن تیپ I می باشد. CTX به عنوان یک مارکر اختصاصی در سرم برای ارزیابی میزان Turnover استخوان استفاده می شود. این ترکیب از مارکرهای بازجذب استخوانی است و افزایش غلظت آن در سرم و ادرار نشانگر بالا رفتن بازجذب استخوانی (تحلیل استخوانی) در بیمار می باشد.

  • سطح Beta-CrossLaps درهایپر تیروئیدی، هایپر پاراتیروئیدی، بیماری پاژت، کاهش تراکم استخوان و استئوپروز افزایش می یابد.
  • سنجش میزان Beta-CrossLaps در ارزیابی نتیجه درمان در بیماران با کاهش تراکم استخوان و استئوپروز مفید می باشد البته اندازه گیری سطح آن قبل از شروع درمان ضروری است.
  • کاهش ۲۵ درصدر میزان CTX (3 تا ۶ ماه) پس از شروع درمان های ضد تحلیل استخوان بیانگر پاسخ درمانی مناسب می باشد.

 

مقادیر طبیعی:

آقایان

۳۰-۱۸ ساله: ۸۷۳-۱۵۵ پیکو گرم در میلی لیتر

۵۰-۳۱ ساله: ۶۳۰-۹۳ پیکو گرم در میلی لیتر

۷۰-۵۱ ساله: ۸۳۶-۳۵ پیکو گرم در میلی لیتر

خانم ها

قبل از یائسگی: ۵۷۳-۲۵ پیکو گرم در میلی لیتر

بعد از یائسگی: ۱۰۰۸ – ۱۰۴ پیکو گرم در میلی لیتر

مارکر استخوانی N-MID Osteocalcin

استئوکلسین مهمترین پروتئین غیر کلاژنی در ماتریکس استخوان می باشد که دارای قابلیت اتصال به کلسیم می باشد. این پروتئین توسط استئوبلاست ها تولید شده و به عنوان یکی از مارکرهای ساخت استخوان محسوب می شود. سطح استئوکلسین با میزان Turnover استخوانی در اختلالات متعدد متابولیسم استخوان مانند استئوپروز، نرمی استخوان هایپرپاراتیروئیدیسم اولیه و ثانویه و بیماری پاژت مرتبط می باشد. به طوری که با افزایش سطح استئوکلسین میزان Turnover استخوانی نیز بالا می رود.

  • سنجش میزان استئوکلسین در ارزیابی نتیجه درمان در بیماران با کاهش تراکم استخوان، بیماری پاژت، هایپر کلسیمی و استئوپروز مفید می باشد.
  • میزان استئوکلسین در بیماری هایی نظیر هایپو تیروئیدی، هایپو پاراتیروئیدی و کمبود هورمون رشد کاهش می یابد.
  • ۱۲ ساعت قبل از آزمایش از مصرف مولتی ویتامین ها و مکمل های غذایی حاوی بیوتین و ویتامین B7 خودداری نمایید.
  • توصیه می شود پس از نمونه گیری، نمونه تا تشکیل لخته در دمای اتاق (۲۶-۲۰ درجه) نگهداری شده و سپس بلافاصله جداسازی سرم صورت گرفته و در فریزر نگهداری شود.

 

مقادیر طبیعی:

کودکان

۹-۵ ساله: ۱۴۲-۴۷ نانو گرم در میلی لیتر

۱۳-۱۰ ساله: ۱۶۷-۴۹ نانو گرم در میلی لیتر

آقایان

۱۷-۱۴ ساله: ۲۰۳-۲۶ نانوگرم در میلی لیتر

بالغین: ۳۸-۹ نانو گرم در میلی لیتر

خانم ها

۱۷-۱۴ ساله: ۸۵-۱۴ نانوگرم در میلی لیتر

بالغین: ۳۲-۸ نانو گرم در میلی لیتر

مارکر استخوانی (Total PINP (Procollagen

کلاژن تایپ I بیشترین نوع کلاژن در استخوان می باشد که توسط استئوبلاست‌ها و به شکل پروکلاژن ساخته می شود. پروکلاژن دارای دو ‌پروپپتید ‌N ترمینال (PINP) و C ترمینال (PICP) می‌باشد. این پروپپتیدها قبل از شکل گیری کلاژن توسط پروتئیناز اختصاصی جدا شده و در‌ جریان خون یافت می شوند. غلظت این پروپپتیدها انعکاسی از میزان ساخت کلاژن تایپ I است. اگرچه این پروپپتیدها از بافت‌های دیگر نظیر پوست، رگ ها و تاندون ها نیز آزاد می‌شوند ولی به‌علت turnover بالای استخوان، بخش عمده‌ی آنها درجریان خون از استخوان منشا می گیرد.

  • PINP حساس ترین مارکر ساخت استخوان می باشد.
  • سنجش میزان PINP در ارزیابی نتیجه درمان های ضد تحلیل استخوان و آنابولیک در بیماران با استئوپروز مفید می باشد.
  • توصیه می شود قبل از شروع درمان آزمایش سنجش PINP انجام شود و بعد از گذشت ۶-۳ ماه از درمان آزمایش دوباره انجام گردد. تغییر میزان حداقل ۲۱ درصد نسبت به سطح اولیه PINP، نشانگر پاسخ درمانی مناسب می باشد.
  • میزان PINP نباید به عنوان یک آزمایش غربالگری استئوپروز در جمعیت کل استفاده شود.
  • میزان PINP در طی روز تغییر می کند برای مثال سطح آن در شب بیشتر می باشد. بنابراین در آزمایشات دوره ای که انجام می دهید سعی نمایید در یک زمان از روز باشد.
  • در بیماران با اختلال شدید کبدی ممکن است کبد قادر به پاکسازی PINP از جریان خون نباشد و این امر منجر به افزایش کاذب سطح PINP گردد.

 

مقادیر طبیعی:

بالغین

آقایان:

۲۲-۸۷ میکروگرم در لیتر

خانم ها:

قبل از یائسگی: ۸۳-۱۹ میکروگرم در لیتر

بعد از یائسگی: ۹۶-۱۶ میکروگرم در لیتر

پایش سطح درمانی داروها

پایش سطح درمانی داروها (Therapeutic Drug Monitoring)

پایش سطح درمانی داروها

TDM شاخه ای از بیوشیمی بالینی و فارماکولوژی بالینی می باشد که به بررسی میزان غلظت داروها در خون می پردازد. TDM با تنظیم میزان دارو از طریق انجام آزمایشات بالینی و تایید نتایج آن ها در جمعیت های مختلف سعی در بهبود شرایط درمانی بیماران نموده است. انجام TDM برای اکثر داروها نیاز نیست و بیشتر در درمان طولانی مدت با یک دارو، عدم رابطه مستقیم بین میزان مصرف و اثر دارو، ارتباط بین غلظت سرمی و میزان اثر دارو، عدم تجویز دارو با مشاهدات بالینی، خطر بروز بیماری های مهلک و داروهای با دامنه اثر محدود استفاده می شود. سطح درمانی غلظتی از دارو در سرم است که در بیشتر افراد در آن محدوده، اثرات درمانی ظاهر شده و خطر سمیّت دارو اندک است. پائین تر از این محدوده داروها بی اثر هستند و بالاتر از این محدوده عوارض سمّی داروها می توانند منجر به آسیب بافتها و اندام های مختلف شوند. در هنگام تفسیر نتایج غلظت دارو، عواملی مانند زمان، مقدار و چگونگی مصرف دارو، پاسخ بیمار و اهداف بالینی مورد نظر باید در نظر گرفته شود. این عوامل می توانند در شناسایی میزان مناسب دارو با پاسخ درمانی بهتر و عوارض سمی کمتر کمک کننده باشند. همچنین زمان نمونه گیری خون، شرایط نگهداری و ذخیره سازی نمونه، دقت و صحت روش اندازه گیری ، تفسیر نتایج غلظت دارو را تحت تاثیر قرار می دهد. TDM درشرایط فیزیولوژیک خاص، در طی درمان اولیه، تغییر میزان دارو، عدم موفقیت درمانی، بهینه سازی درمان، شک به مقداربیش از حد دارو و یا شرایط پاتولوژیک درخواست می شود.

  • زمان انجام آزمایش پایش سطح درمانی داروها بسیار مهم می باشد، سعی کنید برای انجام آزمایش طبق دستور پزشک به آزمایشگاه مراجعه نمایید.

 

 

آزمایشات قابل انجام:

پایش سطح درمانی داروها

  • Phenobarbital (Serum Level)
  • Phenytoin (Serum Level)
  • Cyclosporine (Blood Level)
  • Tacrolimus (Blood Level)
  • Sirolimus (Blood Level)
  • Carbamazepine (serum)
  • Acetaminophen (Serum Level)
  • Digoxin (Serum Level)
  • Valproic Acid (Serum Level)
  • Drug Screen in urine (Qualitative)
  • Methadone (MTD) Urine
  • Amphetamine (AMP) Urine
  • Methamphetamine (MAM) Urine
  • OPI (Morphin-Heroein-Codein) Urine
  • Ecstasy (MDMA) Urine
  • Tricyclic antidepressant (TCA) Urine
  • Cocaine (COC) Urine
  • Benzodiazepine (BZO) Urine
  • Barbiturates (BAR) Urine

 

منابع برگزیده:

  • HENRY’S Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22 nd EDITION Richard A. McPherson, MD -2011
  • Overview of Therapeutic Drug Monitoring Ju-Seop Kang and Min-Ho Lee

 

تومور مارکرها (Tumor markers)

تومور مارکرها (Tumor markers)

مواد بیوشیمیایی که با بدخیمی تومور در ارتباط هستند و قابل اندازه‌گیری می باشند. این مواد توسط سلول‌های تومور یا توسط بدن در پاسخ به سلول‌های تومور ساخته می‌شوند. به عبارتی تومور مارکر ماده موجود در خون، ادرار و یا در بعضی از بافت های بدن است که در صورت ابتلا به بیماری سرطان می‌تواند افزایش یابد. هر چند افزایش سطح تومورمارکرهای مختلف می‌تواند نشان‌دهنده سرطان باشد با این حال بعضی از آن ها در شرایط غیر سرطانی هم دیده می شوند و در نتیجه برای سرطان تشخیصی نمی باشند. تومور مارکرها انواع گوناگونی دارند. بعضی فقط در یک نوع از سرطان دیده می شوند و گروهی دیگر ممکن است در انواع مختلفی از سرطان ها یافت شوند. افزایش میزان تومور مارکرها به تنهایی برای تشخیص سرطان کافی نیستند بلکه همراهی آن ها با انجام اعمال تخصصی نظیر ماموگرافی٫ سونوگرافی٫ سی‌تی‌اسکن می‌توانند یک آزمون تشخیصی محسوب گردند. هر چند که آزمون تشخیصی تعیین کننده باید با بافت‌برداری یا بیوپسی انجام گیرد. با این حال از تومورمارکرها می توان برای غربالگری و تشخیص زود هنگام سرطان، تعیین میزان پیشرفت٫ نظارت بر درمان و یا تشخیص بازگشت سرطان استفاده نمود.

آزمایشات قابل انجام:

  • CEA (ECL)
  • CA 19-9 (ECL)
  • CA 15-3 (ECL)
  • CA-125 (ECL)
  • AFP (ECL)
  • Beta HCG (ECL)
  • Serum free-Beta-hCG
  • Free PSA (ECL)
  • Total PSA (ECL)

آنتی ژن کارسینو امبریونیک ((Carcinoembryonic (CEA))

این تومور مارکر برای تعیین شدت بیماری و پیش آگهی در مبتلایان به سرطان و در کنترل بیماری و درمان (به ویژه سرطان مربوط به دستگاه گوارش و پستان) کاربرد دارد. CEA پروتئینی است که به طور طبیعی در بافت گوارشی جنین ساخته می شود. در هنگام تولد سطح سرمی آن غیر قابل اندازه گیری می باشد. CEA در افراد مبتلا به انواع کارسینوماها (مانند پستان، لوزالمعده، معده، ریه، تخمدان و کبدی – صفراوی) سارکوما ها و حتی بسیاری از بیماری های خوش خیم (مانند بیماری های کبدی، کولیت اولسراتیو، دیورتیکولیت و سیروز) افزایش می یابد. به همین دلیل CEA آزمایش غربالگری مناسبی برای تشخیص سرطان کولورکتال در جمعیت کل نمی باشد و استفاده آن محدود به تعیین پیش آگهی و کنترل پاسخ به درمان ضد نئوپلاستیک بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال است.

  • سطح CEA در سرطان مربوط به دستگاه گوارش، پستان، لوزالمعده، معده و کبدی – صفراوی افزایش می یابد.
  • افرادی که سابقه طولانی کشیدن سیگار دارند سطح بالایی از CEA را دارا می باشند.
  • سطح ابتدایی قبل از درمان CEA، یک شاخص اندازه ی تومور و پیش آگهی آن است.
  • کاهش شدید سطح CEA نسبت به قبل از عمل نشان دهنده ریشه کنی کامل تومور می باشد.
  • CEA را می توان در مایعات بدن غیر از خون (نظیرمایع جنب، CSF و صفاق) هم تشخیص داد و حضور آن در مایعات نشان دهنده متاستاز است.
  • مقدار طبیعی آن کمتر از ۵ نانو گرم در میلی لیتر است.
  • نیاز به ناشتایی نمی باشد.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

آنتی ژن سرطانی  Cancer Antigen 19-9 (CA19-9)) CA19-9))   

آنتی ژن سرطانی CA19-9  یک آنتی ژن سطحی کربوهیدراتی است که برای شناسایی مبتلایان به سرطان لوزالمعده و کبدی –صفراوی و ارزیابی پاسخ به درمان استفاده می شود . حدود ۷۰ درصد مبتلایان به کارسینومای پانکراس و ۶۵ درصد مبتلایان به سرطان کبدی –صفراوی سطوح بالایی از این آنتی ژن را دارا می باشند. افزایش ملایم سطح این تومورمارکر در سرطان کولورکتال، ریه و معده، بیماری های روماتوئید، سیروز، پانکراتیت،کوله سیستیت، هپاتیت، بیماری های التهابی روده و سنگ های صفراوی وجود دارد. به دلیل کمبود حساسیت و اختصاصیت CA19-9، این آزمایش برای غربالگری تومورهای لوزالمعده ای- صفراوی در جمعیت کل استفاده نمی شود.آنتی ژن سرطانی CA19-9 برای تایید تشخیص تومورهای لوزالمعده یا کبدی –صفراوی و برای کنترل پاسخ بیماران به درمان استفاده می شود.

  • اندازه گیری توام آنتی ژن سرطانی CA19-9 و CEA در پیگیری بیماران مبتلا به سرطان معده مفید می باشد.
  • مقدار طبیعی آن < U/mL 37 می باشد.
  • نیاز به ناشتایی نمی باشد.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

آنتی ژن سرطانی  Cancer Antigen 15-3 (CA15-3)) CA15-3))  

این تومورمارکر برای کنترل پاسخ بیماران به درمان سرطان متاستاتیک پستان استفاده می شود. بیماری های خوش خیم پستان و سرطان ریه، لوزالمعده، تخمدان، پروستات، سیروز، هپاتیت و کولون موجب افزایش سطح این آنتی ژن می شوند. ۸۰ درصد افراد مبتلا به سرطان متاستاتیک سطح آنتی ژن سرطانی

CA15-3 بالایی دارند. استفاده از این آنتی ژن به عنوان آزمایش غربالگری در سرطان های پستان اولیه محدود می باشد.

  • این آنتی ژن برای بررسی پاسخ بیماران به درمان سرطان متاستاتیک پستان مفید می باشد.
  • در بیمارانی که علائم و سایر نتایج آزمایش های آن ها نشان دهنده ی عود بیماری است، افزایش در این تومورمارکر تشخیص عود سرطان پستان را تایید می کند.
  • این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.
  • مقدار طبیعی آن < U/mLه۳۱ می باشد.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

آنتی ژن سرطانی CA_۱۲۵ ((Cancer Antigen 125)) CA_۱۲۵ ))

این تومورمارکر برای تشخیص و تعیین شدت بیماری و پاسخ به درمان در سرطان تخمدان کاربرد دارد. CAه۱۲۵- شاخص دقیقی برای تومورهای اپیتلیال غیر موسینی تخمدان می باشد و در بیش از ۸۰ درصد زنان مبتلا به سرطان تخمدان افزایش می یابد. این آنتی ژن درسرطان لوزالمعده، کولون، ریه، صفاق و پستان و همچنین بیماری های سیروز، پانکراتیت، پریتونیت، اندومتریوز و بیماری های التهابی لگن افزایش پیدا می کند. به دلیل اختصاصیت کم این آزمایش، آزمایش غربالگری مناسبی برای جمعیت عمومی بدون علامت نمی باشد.

  • این آزمایش درتشخیص و تعیین شدت بیماری و پاسخ به درمان در سرطان تخمدان کاربرد دارد.
  • این آزمایش در غربالگری زنان در معرض خطر بالا که سابقه خانوادگی سرطان تخمدان دارند، استفاده می شود.
  • در بیمارانی که به درمان پاسخ می دهند،آزمایش های متوالی کاهشی پیشرونده در سطح CAه۱۲۵- را نشان می دهند.
  • CAه۱۲۵- شاخص تعیین بهبودی پس از درمان افراد مبتلا به سرطان تخمدان می باشد.
  • کشیدن سیگار می تواند موجب افزایش کاذب سطح CAه۱۲۵- شود.
  • این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.
  • مقدار طبیعی آن U/mLه۳۵ -۰ می باشد.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

آلفا- فیتوپروتئین ((Alpha Fetoprotein(AFP))

آلفافیتوپروتئین پروتئین اصلی است که در دوران جنینی توسط کیسه زرده و کبد جنین تولید می شود. اندازه گیری سطح سرمی آلفا فیتوپروتئین در مادران حامله بخشی از آزمایشهای غربالگری است و از آن مي‌توان جهت تشخيص برخی بيماري‌ها و ناهنجاریهای جنین استفاده کرد.

آلفافیتوپروتئین بطور معمول در خون مردان سالم و زنان غير باردار يافت نمي‌شود و یا ميزان آن بسيار اندک است . اما در سرطان های کبد، سلول زایا، معده، کولون، ریه، پستان و لنفوم همچنین در سیروز کبد و هپاتیت سطح آن افزایش می یابد. در ۹۰ درصد بیماران مبتلا به هپاتوما سطوح بالای AFP دیده می شود. این تومور مارکر همچنین برای بررسی پاسخ به درمان ضد نئوپلاسمی استفاده می گردد.

  • این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

آنتی ژن اختصاصی پروستات ((Prostatic Specific Antigen (PSA))

PSA پروتئینی است که به طور عمده توسط سلول‌ها در پروستات تولید می‌شود. بیشتر PSA به داخل مایع منی رها می‌شود، اما مقدار کمی ازآن نیز به درون جریان خون رها می‌گردد. PSA به دو شکل آزاد و کمپلکس (متصل به یک پروتئین) درخون وجود دارد. به طور معمول همه مردان مقدار کمی از PSA را در خون دارا می باشند. افزایش مقدار PSA ممکن است نشانه وجود مشکلی در غده پروستات باشد، اما قطعا به معنی سرطان پروستات نیست. این آزمایش برای غربالگری تشخیص اولیه سرطان پروستات صورت می گیرد و در صورتی که با معاینه رکتال همراه شود حدود ۹۰ درصد موارد سرطان های بالینی قابل تشخیص خواهند بود.

  • افزایش چشمگیر سطح PSA با سرطان پروستات مرتبط می باشد.
  • در بیش از ۸۰ درصد مردان مبتلا به سرطان پروستات سطح PSA بیشتر از ۴ نانوگرم در میلی لیتر است. اما همیشه سطح بالای ۴ نانوگرم در میلی لیتر با سرطان همراه نیست.
  • حساسیت و اختصاصیت PSA نسبت به سایر شاخص های توموری پروستات نظیر اسید فسفاتاز پروستاتی بیشتر است.
  • PSA آزمایشی حساس برای کنترل پاسخ به درمان و عود تومور بعد از درمان می باشد.
  • آزمایش PSA همراه با معاینه انگشتی رکتال حساسیت بیشتری برای تشخیص دارد.
  • افزایش سرعت تغییر سطح PSA شک به سرطان را افزایش می دهد.
  • عفونت اخیر مجرای ادراری، سن و هیپرپلازی خوش خیم پروستات از عوامل افزایش سطح PSA می باشد.
  • انزال طی ۲۴ ساعت قبل از آزمایش با فازایش سطح PSA همراه است.
  • هنگامی که پزشک آزمایش‌PSA درخواست می‌کند، به PSA تام اشاره دارد. مجموع‌PSA آزاد وPSA کمپلکس، ‌PSA تام نام دارد.
  • در بیماری های خوش خیم پروستات، PSA آزاد بیشتری نسبت به نوع کمپلکس وجود دارد.
  • این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.
  • مقدار طبیعی آن < ng/mLه۴ می باشد. اما این مقدار با افزایش سن تغییر می کند.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

گنادوتروپین جفتی انسانی ((Human Chorionic Gonadotropin (HCG))

گنادوتروپین جفتی انسان در دوران حاملگی، توسط سلولهای سینسیشیوتروفوبلاست (Syncytiotrophoblast) جفت تولید می شود. این هورمون اولین بار حدود ۱۱ روز پس از لقاح در خون و بین ۱۲ تا ۱۴ روز پس از لقاح در ادرار قابل اندازه گیری است. به طور طبیعی مقدار HCG هر ۴۸ ساعت دوبرابر می‌شود . سطح این هورمون در هفته‌های ۸ تا۱۱ به حداکثر خود رسیده و سپس در ادامه حاملگی کاهش می‌یابد. HCGحدود دو هفته پس از زایمان طبیعی، در سرم ناپدید شده و قابل تشخیص نمی‌باشد. هورمون HCG ساختار گلیکو پروتئینی دارد و از دو زنجیره آلفا و بتا تشکیل شده است. زنجیره آلفای هورمون HCG از نظر ساختمانی با هورمونهای LH ، FSH و TSH مشابه است، اما زنجیره بتای آن ساختار منحصر بفردی دارد، به همین دلیل اساس آزمایشهای سرولوژی تعیین حاملگی، جستجوی زنجیره بتای هورمون HCG در ادرار می‌باشد.

  • این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد.
  • مقادیر پایین HCG ممکن است به دلیل اشتباه در تعیین سن بارداری، حاملگی خارج رحمی و سقط جنین باشد.
  • مقادیر بالا HCG ممکن است به دلیل اشتباه در تعیین سن بارداری، حاملگی مولار و چند قلویی باشد.
  • مقادیر بیش از حد طبیعی HCG در افرادی که باردارنیستند، نشانگر بدخیمی های نئوپلاسمی به ویژه تومور سلول‌های زایا نظیر تومور بیضه و کارسینوم تخمدان می باشد. در چنین مواقعی اندازه گیری HCG به عنوان یک تومور مارکر در ارزیابی پاسخ بیمار به درمان مفید خواهد بود.
  • سنجش این تومور مارکر در آزمایشگاه نگین با روش ECL می باشد که در حال حاضر دقیق ترین روش سنجش است.

منابع برگزیده:

  • HENRY’S Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22 nd EDITION Richard A. McPherson, MD -2011
  • Mosby’s Manual of Diagnostic and Laboratory Tests, 4th Edition By Kathleen Deska Pagana, PhD, RN and Timothy J. Pagana, MD, FACS

HPLC

کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

(High Efficiency Liquid Chromatography (HPLC ))

hplcكروماتوگرافی روشي براي تشخیص، جدا سازی و اندازه گيری مواد می باشد. HPLC (كروماتوگرافي مايع با فشار زياد يا كروماتوگرافی مايع با کارایی بالا) یکی از پرکاربردترین روش‌های کروماتوگرافی است.

HPLC از دو فاز ثابت و متحرك تشكيل شده است. كه فاز ثابت جامد و یا مایع (مواد متراکم شده درون ستون) و فاز متحرك مايع است. این روش با استفاده از فاز متحرک ترکیبات یک مخلوط را روی فاز ثابت جدا می‌کند. در ابتدا ترکیبات در یک حلال حل می‌شوند، سپس تحت فشار بالا داخل یک ستون کروماتوگرافی جریان می‌یابند و بدین ترتیب ترکیبات مخلوط در ستون از هم جدا می‌شوند. میزان تفکیک‌پذیری به مقدار میان کنش بین ترکیبات حل شده و فاز ثابت بستگی دارد. انتخاب حلال‌ها و فازهای ثابت مختلف می تواند موجب تغییر میان‌کنش جسم حل شده با فازهای متحرک و ثابت شود. حساسیت بالا، سازگاری سریع آن برای انجام اندازه‌گیری‌های کمی، و کاربرد گسترده آن در زمینه‌های مختلف علوم و صنعت موجب شده که HPLC به عنوان یکی از روش های بسیار کارآمد رشد سریعی را در بین روش های جداسازی تجزیه ای داشته باشد.

HPLC یک فرآیند جذب سطحی پویا است. هنگامی که مولکول‌های ماده مورد آزمایش از میان دانه‌های متراکم و متخلخل ستون حرکت می‌کنند، جذب سطحی می‌شوند. در روش های HPLC انواع مختلفی از نیروهای جذب سطحی، ممکن است در فرآیند بازداری موثر باشند. مهمترین میان کنش‌ها در جداسازی فاز معکوس، میان کنش‌های آبگریز، در روش فاز نرمال، میان‌کنش‌های قطبی، و میان‌کنش‌های یونی نیز در کروماتوگرافی تبادل یونی، موجب بازداری ترکیبات می‌شوند. همه این میان‌کنش‌ها به صورت رقابتی با یکدیگر عمل می‌کنند. مولکول‌های مورد تجزیه با مولکول‌های حلال شوینده، برای جذب سطحی روی مکان‌های فعال فاز ثابت رقابت می‌کنند. بنابراین هر چه مولکول‌های مورد تجزیه، میان کنش قوی‌تری با سطح داشته باشند، میان‌کنش شوینده ضعیف‌تر بوده و ماده مورد تجزیه زمان طولانی‌تری روی سطح فاز ثابت باقی می‌ماند.

2

از جمله کاربردهای HPLC می توان به اسیدهای آمینه، پروتئین‌ها، اسیدهای نوکلئیک کربوهیدرات ها، داروها، حشره‌کش‌ها، آنتی‌بیوتیک ها، استروئیدها، گروهی از مواد گوناگون آلی و معدنی اشاره نمود.

ویژگی های HPLC

  • استفاده از روشHPLC بسيار آسان است.
  • مدت زمان لازم برای آناليز بسيار اندک است.
  • در سيستمHPLC دو فاز ثابت و متحرک با مكانيسم رقابتی عمل می كنند که این امر موجب انجام آناليزهای دقيق می شود.
  • در این روشبرای هر گروه از تركيبات خاص، دتكتورهای انتخابی ويژه وجود دارد كه کمیت و کیفیت آناليز را به بهترين صورت ممکن افزايش می دهند.
  • تركيبات آلی ناپايدار و غیر فرار به سادگی تحت آناليز قرارمی گيرند.
  • جداسازی، خالص سازی و شناسایی پروتئین ها و ترکیبات آلی بویژه ترکیبات دارویی با این روش به خوبی انجام می گردد.
  • آناليز كمی با حساسيت و دقت زیادی امكان پذير است.
  • تعیین ساختار پلیمرها
  • مقایسه ساختار پروتئین های مختلف
  • هرگونه ناخالصی با قطبيت های مختلف، قابل تشخيص است.
  • وجود ناخالصی هایی با وزن ملكولی بسيار بالا قابل تشخيص است.
  • وجود آب در نمونه های آزمايشي مشکلی در طی آناليز بوجود نمی آورد.
  • ملكولهای آب دارای پیوند هيدروژنی قابل ارزيابی است.
  • سهولت تجديد پذيری(Reproducibility) از مزیت های عمده سيستم HPLC محسوب می شود.

قسمت های مهم دستگاه HPLC

  • سیستم انتقال حلال (پمپ)
  • محل تزریق (Injector)
  • ستون
  • آشکار ساز
  • کامپیوتر برای ارزیابی اطلاعات

سیستم انتقال حلال ( پمپ)

3در دستگاه HPLC ستون ها نسبتا طويل و اندازه ذرات كم و به همین دلیل قابليت نفوذ كم مي شود. براي اين كه محلول جريان داشته باشد بايد فشار وجود داشته باشد که این فشار توسط پمپ ها ایجاد می شود. پمپ، محلول را از مخزن مي گيرد و با سرعت معین آن را بر روي فاز ثابت حركت می دهد. هر چه جریان فاز متحرک كمتر باشد، فاصله پيك ها بيشتر است.

 

 

 

حلال ها در HPLC

  • حلال هایی که در HPLC استفاده می شوند شامل متانل – استونیتریل – آب مقطر – بافرها می باشند.
  • در روش HPLC باید آب مقطر ۲ بار تقطیر استفاده گردد و آب مقطر قبل از استفاده با فیلتر های آبی ۴۵/۰ میکرون فیلتر شود.
  • حلال ها باید از کیفیت مناسب (از نظر خلوص) برخوردار باشند. برای اطمینان بهتر است این حلال ها قبل از استفاده با فیلترهای آلی ۴۵/۰ میکرون فیلتر شوند.
  • در HPLC حلال های ما باید عاری از گاز هایی مثل اکسیژن باشند؛ برای این کار از گاز هلیوم با خلوص بسیار بالا استفاده می شود.

محل تزریق (Injector)

برای تزریق از سوزن های با مقادیر مختلف استفاده می شود. مقدار حجم تزريق ۳۰ ميكروليتر است. نمونه ابتدا وارد قسمتي به نام گارد كالوم يا پري كالوم مي شود كه محافظ ستون است و با ماده ای از جنس ماده پركننده ستون پر شده است. در صورتی که ماده مورد آزمایش ناخالصي داشته باشد يا با ماده داخل ستون واکنش دهد درگاردكالوم انجام مي شود و به ستون آسيبي نمي رسد.

4

 

ستون

انتخاب نوع ستون براساس ماده مورد آزمایش تفاوت دارد ستونها با مواد مختلفی پر می شوند. فاز ثابت بصورت ذرات ريزي در داخل ستون قرار گرفته است. كه بر اثر چسبيدن و پخش شدن اجزای نمونه و عبور فاز متحرك جداسازي انجام مي شود. نمونه ابتدا وارد گاردكالوم و بعد وارد ستون مي شود. کار ستون به اندازه ذرات داخل ستون بستگی دارد. هرچه اندازه ذرات کوچک‌تر باشد، کیفیت HPLC بهتر است. برای مثال ستون C18 از سیلیکاژل اصلاح شده پر شده است.

5

76

 

 

آشکارساز(Detector)

اغلب از آشکارسازهای UV استفاده می شود.

8

 

ارزیابی اطلاعات

ارزیابی اطلاعات در روش HPLC با استفاده از کامپیوتری که برنامه نرم افزاری مربوط به دستگاه HPLC روی آن نصب شده باشد، انجام می گیرد. اغلب برای ارزیابی اطلاعات از سطح زیر پیک ها استفاده می شود نه ارتفاع پیک.

9

 

10